|
30170. | Za miedzą też nie lepiej.
W takiej Ostródzie sitwa Platformy jawnie kpi z ludzi. Naszykowali remont Kanału Ostródzko-Elbląskiego. Potokiem POpłynęły ciężkie worki pieniędzy na wielką modernizację. Aż tu nagle statki okazały się być za szerokie o kilka centymetrów i nie przejdą przez śluzy. Ot papraki w kołnierzykach, fachowcy. Miliony poszły w błoto.
Ale nie ma płaczu, już wydają kolejne miliony na naprawę swoich gniotów żeglugowych. Kto zapłaci? Oczywiście, że podatnicy. PO-lska w budowie. Kanał w budowie. Budowa w kanale. Polska w kanale.
I tak się kręci ten kabrecik... |
|
| łowca POrąbanych absurdów |
| Iława, Wtorek 15-04-2014 |
|
30169. | Odnośnie wpisu numer: 30165 Pracując u burmistrza może nie mają innego wyjścia niż tylko pisać na forum. Może burmistrz ich nie słyszy, może woli być poklepywany przez lizusów.
Myślę, iż jeśli są prawdziwi urzędnicy, dbający o dobro obywatela lokalnie, wywiązujący się rzetelnie z pracy w dodatku są otwarci i pomocni - to raczej nie są dobrze oceniani w magistracie. |
|
| Janek |
| Bronowo, Wtorek 15-04-2014 |
|
30168. | CHROŃCIE WŁASNE DZIECI
Dzieci kocham jak wiosnę
Własną się chwaląc gromadką
Lecz widzę jak nam rośnie
Najnowsze lemingów stadko
I pewnie o to chodzi
By można je wynaturzyć
Kiedy jeszcze są młodzi
I świat wartości im zburzyć
Będą bez serc bez duszy
I przy pomocy pilota
Łatwo im umysł skruszyć
W martwego zmienić robota
Spróbuj wiersz ten odczytać
Może cię nieco oświeci
Że taka Rzeczpospolitą
Jakie jej dasz swoje dzieci |
|
| Tatuś |
| Iława, Poniedziałek 14-04-2014 |
|
30166. | JUDASZ Z SOPOTU I JEGO KLIKA
STANOWIĄ ZAGROŻENIE DLA POLSKI
Ptasznik, Rygielski, Hordejukowa to lokalni kacykowie z kliki Donalda Tuska.
Dziś, na potrzeby kampanii wyborczej, Donald Tusk znowu mami i okłamuje wyborców, zlęknionych realną wizją wojny z Rosją. I co? Czary-mary.
Nagle Tusk jest gotów nawet na współpracę z USA. A przypomnijcie sobie, co w tej samej sprawie mówił tuż po dramacie w Smoleńsku (2010), dzięki któremu przejął pełną władzę w Kraju Przywiślańskim... |
| |
|  |
|
| anty-bolszewik |
| Iława, Poniedziałek 14-04-2014 |
|
30165. | Odnośnie wpisu numer: 30163 Właśnie ci malkontenci pracujący u "Burmistrza" Pietrzykowskiego, bo pobierają pieniądze za swoją pracę z budżetu gminy, są bardzo aktywni na tym forum. Pisząc krytycznie o władzy sami sobie strzelają w stopy. |
|
| taki tam |
| Polska, Poniedziałek 14-04-2014 |
|
30164. | Odnośnie wpisu numer: 30163 Prawda. Dodać należy jeszcze to.
Pan Stefan, mój były kolega [...]. Za czyny, jakich on, dysydent (np. zniszczenie Lenina w Poroninie) dokonywał, relegowano z uczelni, a nie mówiąc już i o dopuszczeniu do obrony doktoratu i habilitacji. [...] Bywali podobni "wywrotowcy" na uczelniach, jednak, zbytnio nie angażujący się w działalność - jak kiedyś nazywano - "kryminalną politycznie".
Po stanie wojennym tysiące ludzi było bez pracy, zaś ten elokwentny, "ułożony" wykładowca, pracuje jakby nic się w jego życiorysie nie stało, uzyskuje wyższe stopnie naukowe, tytuł profesora belwederskiego (zw).
On tymczasem, by otrzymać dopuszczenie do obrony dysertacji doktorskiej (1978) i wygłoszenia wykładu habilitacyjnego przed państwową komisją (1989), musiał mieć - Proszę Państwa - pozytywną opinię PODSTAWOWEJ ORGANIZACJI PARTYJNEJ, wówczas [pod totalną opieką komunistycznej] PZPR.
Tyle na rzeczy w temacie poćciwego, pełnego miodu w ustach, profesora dr hab. Stefana Niesiołowskiego [posła PO]. |
|
| Wujek |
| Lubawa, Poniedziałek 14-04-2014 |
|
30163. | Odnośnie wpisu numer: 30156 Czemu dopiero kilka miesięcy przed wyborami zauważcie takie błędy? Czemu wpisy o OSP nie pojawiały się wcześniej? Czemu nie zgłosiliście tego faktu burmistrzowi Pietrzykowskiemu, radzie, policji? (nie mówię o suskim KP). Pewnie teraz ktoś napisze "a po co mam zgłaszać, to jedna klika" - tym sposobem nic się nie zmieni, a szczekanie na forum i tak nie przyniesie efektów.
Każdy tylko pod nosem błędy wytyka, ma swoje cudowne pomysły, ale dzielić się nimi nie zamierza. Malkontenctwo z Was wychodzi. A może komuś żal, że strażacy na imprezę go nie zaprosili?
Pozdrawiam Wiecznie Mądrych Wszechwiedzących Malkontentów z Susza! |
|
| załamany |
| Ulnowo, Poniedziałek 14-04-2014 |
|
30162. | Odnośnie wpisu numer: 30151 W pełni się zgadzam z tymi niby to głupotami.
No ale cóż, administracja Zakładu Karnego musi się jakoś bronić. |
|
| taki zupełnie nikt |
| stąd, Poniedziałek 14-04-2014 |
|
30161. | Odnośnie wpisu numer: 30153 Tylko poseł PO Stefan Niesiołowski z tytułem profesora zwyczajnego [od robali] może pluć imiennie na każdego, kto mu w poprzek - oto jaką mamy Polskę obecnie. Ale ten język u jemu podobnych słuchaczy nie ma nic wspólnego z jadem - oto Polska właśnie
Człowiek nauki, który w trakcie kariery zawodowej na uczelni państwowej w czasach komuny przesiedział w więzieniu 7 lat jako polityczny, zdążył napisać doktorat i habilitację. Bardzo ciekawie, czym "opłacił" za czasów komuny te przedsięwzięcia naukowe. |
|
| Bolesław |
| Lubawa, Poniedziałek 14-04-2014 |
|
30159. | Odnośnie wpisu numer: 30151 Proszę przeczytać co powiem zupełnie bez emocji:
- Więźniowie wychodzą na orliki tylko za dobre zachowanie
- Czy starałeś się kiedyś wczuć w sytuację ludzi siedzących 23 godziny w celi? Wiem zasłużyli sobie, ale są to ludzie stłoczeni w celach (1300 osób w ZK Iława); zapewniam, że w warunkach koszarowych.
- Jedzenie jest tam dość podłej jakości, proszę spróbować się z nimi zamienić
- Telewizory są, można je oglądać do 23:00, potem prąd jest wyłączany, a gier już nie mogą mieć.
- "Pełny luzik"?! Proszę się z nimi zamienić. Iławskie więzienie to w większości wnętrza rodem z lat 50 PRL.
Proszę nie pisać głupot jeśli nie masz pojęcia o realiach zakładu karnego. |
|
| Mantikor |
| stąd, Niedziela 13-04-2014 |
|
30158. | Odnośnie wpisu numer: 30151 Nie dziwota, że w Polsce za PO więźniom dobrze się dzieje.
W kryminałach prawie 100% była frekwencja i tamże prawie 90% oddało głos na PO. Bo "złodzieje" są za takimi samymi, jak i oni sami. |
|
| klawisz |
| ZK Iława, Niedziela 13-04-2014 |
|
30157. | Odnośnie wpisu numer: 30149 Racja kolego, sam czasem się zastanawiam jak my to wszystko jeszcze dajemy rade brać na klatę. Z tym zdarzeniem dotyczącym ucieczki więźnia to wstyd na całą Polskę. O innych problemach nie będę wspominał, po co o tym pisać jak i tak nie zmienię nic.
Powiem tylko, że ja jestem rozgoryczony tym, że mimo, iż tkwią w nas bardzo duże pokłady potencjału jesteśmy tak zniewoleni systemem rządzenia, że długi czas będzie musiał minąć by móc dostrzec na horyzoncie zmiany. |
|
| Kamil |
| Iława, Niedziela 13-04-2014 |
|
30156. | Odnośnie wpisu numer: 30149 W sobotę 12 kwietnia na własne oczy widziałam co się u strażaków dzieje - jak ćwiczą i się uczą, aby nam służyć z pomocą. Rodzinka, dzieci, żony i pikniczek-alkohol, światła to chyba wszystkie były włączone, nawet odzież bojowa założona.
Jestem w szoku - ale w tej kadencji jest przyzwolenie na wszystko - a my znowu dostaniemy wyższe podatki za nieruchomości lub wyższe opłaty za wodę i ścieki - aby wybrańcy mogli się bawić.
Suszanie - dalej głosujcie na Platformę i będzie wam żyło się lepiej. |
|
| uczciwa |
| Susz, Niedziela 13-04-2014 |
|
30155. | Odnośnie wpisu numer: 30125 Nie do końca solidaryzuję się z "iławianinem [165]".
Wbrew autorowi uważam, że każdy ma prawo mówić i pisać co uważa. Jedynym warunkiem jest branie odpowiedzialności za własne słowa. [...] |
|
| Andrzej Oracki |
| Iława, Sobota 12-04-2014 |
|
30153. | Odnośnie wpisu numer: 30129 Czytając wiernopoddańcze peany niejakiego „Kanclerza” wobec wytworów pohukującego na forum „Marszałka”, nie sposób nie przypomnieć sobie od razu słynnej frazy z filmu „Miś” Stanisława Barei. [...] „Marszałek” dokładnie pasuje do postaci prezesa klubu, a „Kanclerz” to idealny wręcz Jarząbek. [...]
No cóż, czasy się zmieniają, ale mentalność niektórych ludzi pozostaje bez zmian niczym w zamierzchłej przeszłości. Jarząbków ciągle ci u nas dostatek... |
|
| iławianin [165] |
| Iława, Piątek 11-04-2014 |
|
30152. | Mam pytanie.
[...] |
|
| Zyta, lat 58 |
|
Odp. | Jeśli chcesz publicznie podawać nieprawdę, to zrób to nie pod pseudonimem, lecz własnym, prawdziwym nazwiskiem.
Redakcyjny Wydział Cenzury jest właśnie dla takich, jak ty. |
|
| moderator dyżurny |
| KURIER IŁAWSKI, Poniedziałek 14-04-2014 |
|
30151. | Odnośnie wpisu numer: 30139 Mam dosyć tego wszystkiego.
Więźniowie bawią się na orlikach zamiast w pierdlu pokutować za swoje. Jedzenie mają lepsze niż pacjenci w szpitalu. Telewizory w celach, gry, zabawy, pełny luzik, nawet na basen chodzą [kto za to wszystko płaci?], a zwykły uczciwy obywatel jest tylko obciążany dodatkowymi daninami na rzecz darmozjadów.
Jako obywatel żądam zmian.
W dniu wyborów nie postawię krzyżyka przy symbolu rządzących z PO.
Chyba czas też podziękować dyrektorowi z Zakładu Karnego, bo to już nie pierwsza wpadka tego pana. |
|
| rozgoryczony |
|
30150. | Odnośnie wpisu numer: 30146 Podaj, kolego, te pozycje literatury podróżniczej i tytuły artykułów. |
|
| podróżny |
| Makowo, Piątek 11-04-2014 |
|
30149. | Odnośnie wpisu numer: 30138 Prywatny folwark to mało powiedziane. Nasi ogniomistrzowie korzystają prywatnie z łącza internetu, które my płacimy [...].
Pan [...] to nawet ma prywatne wejście na teren obiektu wybudowanego za pieniądze podatników. Korzysta z wozu bojowego. Gdy jest upał, podlewa własny ogródek.
Czas skończyć z prywatą i przyjrzeć się pracy organizacjom społecznym które korzystają z publicznych pieniędzy, a takich przypadków jest wiele.
Ale jak będą wybory takie przypadki wypłyną a obecna władza już jest spisana na straty. [...] |
|
| Rafaelo |
| Susz, Piątek 11-04-2014 |
|
30148. | Odnośnie wpisu numer: 30146 Pomieszkuje we Francji. |
|
| czytelnik |
|
30147. | Odnośnie wpisu numer: 30087 Co do przesiadywania przez strażaków w remizie, to nie mam zdania.
Dla mnie mogą sobie siedzieć. Przynajmniej zajmują czas kilkunastu dzieciaków, które nie wałęsają się bez celu po mieście i nie szpecą ścian LASowymi napisami.
Jednak co do samej pracy chłopaków "z sikawkami" uwagi mam, bo jeśli o 4 nad ranem budzi mnie wyjąca syrena, dlatego że gdzieś pali się śmietnik, to chyba ktoś tam ma nie równo pod hełmem?! |
|
| podatnik |
| Susz, Piątek 11-04-2014 |
|
30146. | Czy ktoś może mi tu powiedzieć co dzieje się z wybitnym podróżnikiem iławskim? Zjechał cały świat, zwiedził ponad 70 krajów, napisał wiele artykułów i książek o tematyce turystycznej [...], a teraz o nim zupełnie cicho.
Co robi teraz były dyrektor szkoły "czwórki"? [...] [Czesław Olszewski]
Wyprowadził się z Iławy? |
|
| były uczeń |
| Iława, Czwartek 10-04-2014 |
|
30145. | Jestem ciekawa, co dzieje się z naszymi "iławskimi trojaczkami"?
Jak sobie radzą? :) |
|
| Kaja |
| Iława, Czwartek 10-04-2014 |
|
30143. | Odnośnie wpisu numer: 30138 "Jak można być takim chamskim - oczerniać swoich kolegów" [...]
Zawsze koszula ciału bliska.
Chłopaki z ochotniczej! Nie dajcie się. Po ryjach i do przodu. Inaczej ludzie [...] was wyportkują. |
|
| starszy sikawkowy |
| Susz, Czwartek 10-04-2014 |
|
30141. | ROCZNICA
Polami mokrymi od pleśni
Bo wiosna nierychła w tym roku
Szedł odgłos podobny do pieśni
Zaklęty w białym obłoku
Szedł tak najwyraźniej od wschodu
Żałosna w nim grała kantata
Pomimo wiatru i chłodu